Aile kurumunun kurulması, korunması, geliştirilmesi, devam ettirilmesi, aile kurumunun mümkün ve muhtemel sorunlarının çözüme kavuşturulması için ihtiyaç duyulacak her türlü maddi ve manevi yardımın sağlanması ile bu konularla alakal eğitim, öğretim, rehberlik, danışmanlık, hakemlik faaliyetlerinin yapılması, yaptırılması, teşvik edilmesi, desteklenmesidir.
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip, 18-33 yaş aralığındaki (34 yaşından gün almamış olanlar) evlenmek isteyen gençler;
BAŞVURU YAPMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Ana sayfamızda yer alan "Yeni Başvuru" bölümünden Başvuru formunu doldurunuz.
Adaylardan İstenecek belgeleri sisteme yükleyiniz. Ardından "Belge yüklemeyi tamamla ve onaya gönder" seçeneğini seçtiinizde başvurunuz tarafımıza ulaşmış olacaktır.
*Karz-ı Hasen borçlandırmasına başvuruda bulunan adayların kooperatif ortaklığına Başvuru formunu doldurmalarına gerek yoktur. Bu işlem başvurunun onaylanması durumunda merkezimizde yapılacaktır.
Müracaat formunun doldurulması.
Adayların ve kefillerin kimlik fotokopileri.
Müracaat eden adaylar ve kefilleri için araştırma yapabilme ve KVK izin belgesi.
Adayların Adli sicil kaydı belgesi.
Adayların Vukuatlı nüfus kayd belgesi.
Geri ödemeyi üstlenecek kişilerin gelir durumunu gösterir belge.
SGK çalışma dökümü belgesi.
Findeks notu belgesi.
SGK çalışma dökümü
İkametgah belgesi
İhtiyaç listesi (Tutarları ile birlikte) ve istenilen borcun tutarı
Belediyeden alınmış nikah günü gösterir belge
Kooperatif ortaklık bedelini gösterir belge
Müracaatları kabul edilen adaylar S.S Genç Yuva Yardımlaşma Dayanışma ve Sosyal Kalkınma Kooperatifinin istediği tüm şartları yerine getirecektir. (Evraklar, sözleşme, senet, taksitlendirme, talimatlar, vs.)
Kendilerine bildirilen tarihte deme banka hesaplarına havale edilecektir.
Karşılıklı belirlenen geri ödeme tablosuna göre kooperatif hesabına aylk geri ödemelere başlanılacaktır.
Geri ödeme taksitleri, kooperatif banka hesabına havale yolu ile ödenir.
Kefiller evlenecek gelin ve damadn anne/babaları öncelikli olmak üzere, velisi olabilecek akrabaları yada büyükleri olabilir. (amca,dayı,dede,hala,teyze,patron,müdür,vs.)
Kefiller bir önceki maddede belirtilen nitelikte olmalı ve olası hallerde ulaşılabilir olmaları gerekmektedir.
S.S Genç Yuva Yardımlaşma Dayanışma ve Sosyal Kalkınma Kooperatifinin Amacı;
"Madde 6- Kooperatifin amacı esas itibarıyla; Ortaklarının ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, böylece bireysel ve müşterek menfaatlerini koruyarak ortakların ihtiyaç halinde talep edecekleri kaynağı karılıkl yardımlaşma ve kefalet suretiyle temin ve tediye ederek dayanışmacı bir yapıyla ortaklarının sürdürülebilir kalkınmalarını sağlamaktır." Bu sebeptendir ki kooperatife başvuran kişi/kişiler kooperatif ortağı olmak durumdadırlar.
Müracaatı kabul edilmiş adaylar kooperatife ortak olmak için yazılı olarak müracaat ederler. Bu dilekçede “anasözleşmenin tamamının okunduğu ve anasözleşmenin tüm hükümlerinin ve yükümlülüklerinin kabul edildiği” açıkça belirtilmelidir.
Yönetim Kurulu’nun kabul kararı ile müracaat edenin kooperatif ortaklğına kabulü gerçekleşir.
Kooperatife ortak olunduktan sonra “her ortağın en az 2 pay (2 x 100 TL = 200 TL) taahhüt etmesi zorunludur” (anasözleşme madde.8) kuralı gereği 2 pay tutarını 15 gün içerisinde kooperatife ödemek zorundadır.
*Karz-ı Hasen borlandırmasına başvuruda bulunan adayların kooperatif ortaklğına Başvuru formunu doldurmalarına gerek yoktur. Başvurunun onaylanması durumunda Merkezimizde işlem yapılacaktır.
ORTAKLIK ŞARTLARI:
Madde 10- Kooperatife ortak olabilmek için aşağıdaki nitelik ve şartların varlığı gereklidir.
ORTAKLIĞA KABUL:
Madde 11- Gerekli şartları taşıyanlar, kooperatife ortak olmak için ortak referansı ile birlikte yazılı olarak ynetim kuruluna başvururlar. Bu başvuru yazısına 10’uncu maddede belirtilen ortaklık şartlarının taşındığını gösteren belgeler eklenir. Ayrıca, bu başvuruda anasözleşmenin tüm hükümlerinin ve getirilen yükümlülüklerinin kabul edildiği aıkça belirtilir.
Her ortak S.S Genç Yuva Yardımlaşma Dayanıma ve Sosyal Kalkınma Kooperatifine olan borcunu ödedikten sonra yönetim kuruluna yazılı olarak başvurmak ve yönetim kurulunun da bunu onaylaması suretiyle ortaklıktan çıkabilir. Yönetim kurulu bu müracaatı 30(1 ay) gün içerisinde olumlu/olumsuz sonuçlandırması gerekir.
ORTAKLIKTAN ÇIKMA:
Madde 13- Her ortak hesap senesi sonundan en az bir ay önce yönetim kuruluna yazı ile başvurmak suretiyle ortaklıktan çıkabilir. Yönetim Kurulu bu hükme uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, yazıl başvurunun kooperatif kayıtlarına girişinden itibaren bir ay içinde kabulden kaçınırsa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile yönetim kuruluna bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir.
ORTAKLIKTAN ÇIKARMA:
Madde 14- Durumları aşağıda gsterilen hallere uyanlar yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan çıkarılır.
Yönetim kurulunca noter aracılığ ile yapılacak ihtarı takip eden 10 gün içinde bu yükümllükleri yerine getirmeyenlere yine aynı kurulca ikinci ihtar yapılır. İkinci ihtarı takip eden 1(bir) ay içerisinde de yükümlülükleri yerine getirmeyenler çıkarma kararı gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar defterine kaydedilir. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere 10 gün içinde notere tevdi edilir. Ortak, ıkarma kararının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir veya genel kurula itiraz edebilir. Bu itiraz ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel Kurula itiraz edildiği taktirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine iptal davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı iptal davası hakkı saklıdır.
Üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen ıkarma kararları kesinleşir.
Ortaklar, bu maddede gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
Haklarındaki ıkarma kararı kesinleşmeyen ortakların ortaklık hak ve ykmlülükleri, çıkarma kararı kesinleşinceye kadar devam eder.